Spelende honden en Gapende katten 15 March 2016

Wij krijgen regelmatig honden binnen waarvan de eigenaar zegt: mijn hond valt uit naar andere honden; dit zijn trouwens wel het vaakst de kleinere rassen. Wel begrijpelijk als je als kleintje tegenover zo’n reus staat. Probeert u zich eens voor te stellen… een Maltezer of een Chihuahua tegenover een labrador is gelijk voor ons tegenover een olifant! Dat is toch al genoeg reden tot weg jagen.

Het is belangrijk dat een hond vanaf jonge leeftijd met soortgenoten in aanraking komt. Een hond kan geen afspraakjes maken met andere honden om te spelen zoals dat bij kinderen wel gaat. Een puppytraining is vaak een goed begin. Let wel op dat er geen te groot verschil in leeftijd of grootte is, menig jonge hond heeft een trauma opgelopen in een puppyklas waar hij/zij volledig ondergelopen werd. Na een vervelende ervaring kan het zijn dat het baasje zelf bang is geworden om een hond te laten spelen met andere honden. De hond voelt de angst, die de baas overbrengt haarfijn aan. En dat kan weer averechts gaan werken. Wat je vaak ziet is dat de hond uit voorzorg gaat uitvallen naar een andere hond en als het succesvol is (de andere hond loopt weg) dan gaan ze daar een volgende keer mee door. Zijn de honden los dan gaat het vaak beter. Loopt een hond aan de riem en een andere hond loopt los, dan kunnen er zich weleens problemen voordoen. Ook honden die erg beschermend zijn naar hun baasje toe of naar het hele gezin, kunnen fel reageren op andere honden.

Wat belangrijk is dat de hond weer leert dat spelen leuk kan zijn. Maar dan wel in een veilige omgeving met soortgenoten waarbij goed gekeken wordt of ze bij elkaar passen in ieder geval qua grootte en type spel. Een logeerpartijtje bij een dierenpension of een hondencrèche kan dus zeker bij helpen na slechte ervaringen in het verleden. Wij horen regelmatig dat de hond socialer is geworden na de logeerpartij. Er zijn ook klanten die de honden laten logeren puur en alleen zodat ze weer eens kunnen spelen en rennen met anderen honden, niet iedereen heeft daar in zijn omgeving gelegenheid voor en zeker voor honden die niet los kunnen is dit een ideale oplossing om ze toch te kunnen laten spelen.

Met elkaar spelende honden is een erg leuk gezicht. De honden kunnen dan hun energie echt goed kwijt, daar kan niets tegenop. Soms lijkt het er wat wild aan toe te gaan. Maar de honden lossen dat zelf goed op. Als de ene hond het genoeg vindt gaat hij op zijn rug liggen (ook als hij onderdanig is) en er komt een moment van rust om even later weer heerlijk door te stoeien. Heel veel rassen hebben verschillende manieren van spelen. Daarom proberen wij ook zoveel mogelijk de honden bij hetzelfde ras te plaatsen zij “lezen elkaar het best”.

Af en toe komt het voor dat honden krasjes of kleine wondjes oplopen. Deze krasjes kunnen ontstaan bij hard spelen: honden spelen tenslotte met bek en poten en zeker honden die een hele korte vacht hebben of pups die snel op hun rug gaan liggen hebben hier last van. Dit wil zeker niet zeggen dat het geen leuk spel is geweest. Voor ons de taak om hier zicht op te houden dat de honden in een leuke groep zitten waar ze gelijkwaardig spel hebben.

Op onderstaande foto lijkt het als of ze aan het vechten zijn maar dit is zeker niet waar !        Dit is typisch spel wat hoort bij dit ras.

spelende honden

 

Op onderstaande foto ook een grappig misverstand. Deze kat is aan het gapen maar het ziet er best wel dreigend uit! U zou zo maar kunnen denken dat ze boos is maar ze is alleen maar slaperig en werd gestoord door de fotograaf.

SONY DSC

Zo ziet u maar weer het is niet altijd wat het lijkt.

Deel dit bericht!